Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers

När Alla Mina Barn bodde hemma kommunicerade vi vid behov pappersvis. Inte via postit-lappar som i Livet på en kylskåpsdörr utan i ett smalt kollegieblock. Förmodligen sådant som man skulle skicka sms om eller ringa till mobilen för att säga. Jag har sparat de där blocken. När vi läser dem idag konstaterar vi att innehållet är ganska enahanda. Det handlar om meddelanden om var man är, när man kommer hem och vad middagen kommer att bestå av. Ungefär som bilden här bredvid. Ibland kunde en längre konversation pågå på samma sida men oftast var det ett meddelande från mig till dem.

Livet på en kylskåpsdörr fungerar på ungefär samma sätt, men med den väsentliga skillnaden att mamman i romanen blir sjuk och att också information om sjukdomen och känslor kring det också kommuniceras. Genom de korta budskapen blir det mycket som blir underförstått. Man förstår verkligen hur jobbig deras situation är.

Spoilervarning nu: Jag är mycket känslig för böcker där mammor dör och mycket riktigt svider det till i slutet. Men inte förrän då. Boken är väldigt lättläst eftersom den just bara återger lapp-konversationen. Det är en  väl genomförd idé. Men blir också en smula långtråkig efter ett tag, även om sjukdomen trappas upp och allt blir värre och värre.

Livet på en kylskåpsdörr. Alice Kuipers. Utgiven av Forum 2008.

– – – – –

Fiktiviteter läste den också kvickt (för kvickt?) Bokmania rekommenderar den till både tonåringar och deras föräldrar.

 

The London Eye Mystery av Siobhan Dowd

Ett helt annat hjul

Moster Gloria och kusin Salim ska flytta till New York och vill komma och säga adjö till Ted och hans familj i London. Ted, som är berättarperson, beskriver sig själv som en pojke med en hjärna som fungerar annorlunda än andras. Han är logisk, insnöad på väder men har svårt att läsa av andras känslor.

Vad ska kusinerna hitta på för kul nu då de fått besök? Salim kommer med den goda idén att de ska åka det stora pariserhjulet London Eye. Som vanligt är biljettkön lång. Men plötsligt kommer en man fram och erbjuder dem en biljett då han ”plötsligt drabbats av höjdskräck”. Eftersom Salim aldrig åkt hjulet får förstås han ta biljetten.

Salim vinkar och  kliver ombord. Men trettio minuter senare kliver ingen Salim ur gondolen. Han är spårlöst försvunnen.

Somewhere, somehow, in the thirty minutes of riding the Eye, in his sealed capsule, he had vanished off the face of earth. This is how having a funny brain that runs on a different operating system from other people’s helped me to figure out what had happened.

Smart bok med hög spänningsfaktor för unga. Jag läste i ett vips.

The London Eye Mystery. Siobhan Dowd.  Utgiven av David Fickling Books 2007.

– – – – –

Camilla på Läsdagboken gav som så många gånger tipset. Tack! Hon tänker, precis som jag, på Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.

 

 

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson

Der er 443 navngivne øer og holme. Det samlede antal øer i Danmark er 1419. Definitionen er at arealet skal være større end 100 m²

Skånska smultron

Jag samlar på mig ytterligare danska öar. Fyn, Tåsinge, Ærø, Siø, Langeland, Lolland, Falster, Bogø, Møn och Sjælland. Några kvar…  Men vi lämnar Danmark för den här gången, via Öresundsbron. Jag är fortfarande omtumlad efter Vi, de drunknade. Rotar i bokkorgen efter något tydligt, handfast. Resans fjärde bok får bli Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. Ett bra val. Trots att romanen handlar om ett krossat hjärtat är den lättläst och rappt skriven.

– Det är som att jag glömmer bort att tänka när han är med, säger jag.
– Du menar att du är kär, säger Emma.
– Jag menar att jag är förhäxad, säger jag.
– Du måste sluta titta på tv, säger Tor

Olivia blir dumpad av sin Darling-John! Som överkörd av en ångvält efter de tre år de varit ihop. Krossad. Tillintetgjord. Kompisarna Emma och Tor hjälper till med skratt, stöd och Smarta Planer. Hur överlever man en kris? Längtan efter John, längtan efter sex – vad är kärlek och vad är kåthet? Olivia är förvirrad,  ramlar i säng med många. Folk börjar snacka och vad är det hon vill?

Om jag är ärlig mot mig själv så handlar det bara om händer, vilka händer som helst, mot min hud. Om värmen och pirret och att vara kåt. Det är allt. Och jag är ju inte sån, inte alls. Det är ju det som är hela grejen med mig.

Jag hoppas att många unga läser boken.  Och ounga med för den delen. Den är svår att lägga ifrån sig och tillbaka i Skåne är boken utläst.

På det fina fina Rävåkra Bed&Breakfast läser jag nästan inte alls. Nu blir det mer av vin och ost och mera vin och blomdoft och fantastisk frukost och solsken. Åk dit! Blott en liten slatt litteratur i form av slutläsning av Djurvänner på iPaden innan resan är över.

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. Sara Ohlsson. Utgiven av Gilla böcker 2011.

– – – –

Bokhoran Johanna L säger wow om romanen. Fiktivteter-Helena tycker ungefär så också.

Från Gilla-förlaget har jag läst tre romaner tidigare. En till ligger på bokhyllan bredvid sängen och jag längtar efter Jonathan Troppers nya.

Lite hästar, lite kärlek och lite sjukhus

Kära Petra.

Jag vill berätta för dig om dagens läsning. Det var som att ta tidsmaskinen tillbaka till ungdomsåren. Först gick jag tillbaka till tolvårsåldern och läste Lisbeth Pahnkes  Sandra på Norrlövsta. Precis som du har jag läst samtliga böcker om Britta och Silver. Den här romanen handlar om en ung kvinna som skriver sin första bok, och det är inte svårt att gissa att den är självupplevd. Romanen är också mycket detaljerad om hur det går till när man rider och umgås med hästar:

”Såg du när jag red? Vad gjorde jag för fel på sista hindret?”

”Jo, det stämde inte riktigt och då släppte du stödet och så blev hon osäker och stannade. Du måste hålla i hästen ända fram till hindret.”

Det var det där autentiska som jag tyckte som mycket om med Britta och Silver-böckerna. Jag hade väldigt lite pengar på den tiden. Visst var jag i stallet ofta,  men jag hade inte alls råd att rida varje vecka. Att läsa hästböckerna blev extra viktigt, som om man red i alla fall. När jag nu läste boken kom jag på att jag hade glömt bort uttrycket bralla. Hur ska jag få in det i mitt i övrigt hästlösa vokabulär igen?

När jag var femton läste jag en och annan kärleksbok. Troligen skulle jag väldigt mycket ha gillat Jenny Hans Ingen sommar utan dig. Boken är den andra romanen i en trilogi om Isabel som varje sommar hänger hos mammas bästis och hennes tonårspojkar. I bok ett velar Isabel mellan de två bröderna. Och i bok nummer två velar hon faktiskt en gång till mellan de två bröderna. Något annat hade författaren nog kunnat hitta på. Lite tjatigt i en annars välskriven bok.  Vill du läsa själv? I min ständiga strävan att hålla ner titlarna i bokhyllan, kan jag gärna skicka boken till den som vill ha den. Mejla mig på ann-sofie (@) ooofbok.se

Och så lite sjukhus då, det tredje stoppet i vad-jag-läste-som-tonåring. I den väldigt sorgliga Min vän Angie får tolvåriga Jenna en svår reumatisk diagnos och måste ligga på sjukhus några veckor. Hennes rumskompis är Angie som har en obotlig blodsjukdom. Vi får följa deras vänskap under de där veckorna. Men Petra, där du gillar det sorgliga patientperspektivet är ju jag mer inne på personalen. Även om jag nu fick skärpa mig för att inte börja grina på slutet,  skulle jag hellre läst om vad som hände på sjuksköterskeexpeditionen.

Med det tackar jag för läsinspiration och hoppas på nya intressanta brunch-teman.

Sandra på Norrlövsta. Lisbeth Panhke. Utgiven av Rabén & Sjögren 1983.
Ingen sommar utan dig. Jenny Han. Utgiven av Wahlströms 2011
Min vän Angie. Rebecca C Jones. Utgiven av Wahlströms 1985.

– – – – –

foto

Agnes Cecilia av Maria Gripe

Inför söndagens bokbrunch var det Agnes Cecilia av Maria Gripe som skulle läsas. Så fint, tänkte jag som inte läst något av Maria Gripe tidigare.  Jag läste inte typiska ungdoms-klassiker alls som ung. Jag läste B Wahlströms grön- och rödryggade böcker.  Av de rödryggade läste jag i stort sett bara hästböckerna, allra mest om Annika. De grönryggade böckerna om tvillingdeckarna Klas och Göran fanns att låna av äldre pojkar.

Nå nå. Jag lånade Agnes Cecilia via Elib direkt ned i iPaden, ett sådant behagligt sätt att läsa på. Boken är snabbläst och mycket välskriven med olika  tidsnivåer och magisk realism. Den nutida föräldraslösa Nora med stark känsla av övergivenhet och det övernaturliga nystandet efter vem denna Agnes Cecilia egentligen var. Det händer oväntade saker i lägenheten och vem är kvinnan som uppmanar Nora att hämta en docka i en butik i Stockholm? Dockan med sitt intensiva ansikte som hjälper Nora att hitta svar.

Jag vet att jag läst en sån fin text om Nora, jag tror det var Vixxtoria som skrev den, men jag kan inte hitta den. Men mer om boken går att läsa hos  Helena.

Agnes Cecilia – en sällsam historia. Maria Gripe. Utgiven av Bonnier Carlsen men senast dök den upp i Albert Bonniers fina klassikerbox.

– – – – –

För Alla Mina Barn läste jag inte heller Gripe. Jag tror jag slutade högläsa för dem när de var åtta eller så, stackars barn. Sen fick de hanka sig fram själva när det gällde läsningen.

Vill man analysera mina ungdomliga läsvanor kan man läsa om dem här.

Foto

Cirkeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

Cirkeln är som bekant enastående omtalad och hajpad, skäl som brukar göra mig helt ointresserad och olockad. Dessutom: ungdomsroman med häxinslag. Näe. Men här sitter jag med den utlästa boken. Det som fick mig att slå upp första sidan i romanen var att månen såg så märkligt röd ut och jag vandrade, liksom utan egen vilja, fram till bokhyllan och plockade ner boken. I huvudet susade rösten: läs, Ann-Sofie, läs.

Eller också var det så att jag fick klart för mig var romanen utspelar sig. Engelsfors. Till namnet  en blandning av Engelsberg och Västanfors, till miljö en blandning av Fagersta och…Twin Peaks.  Fagersta  – mormors stad och platsen jag spenderade vartenda skollov som barn och tonåring och sen, som vuxen, så ofta som möjligt. Jag kunde staden utan och innan.  En särskild plats alltså – Fagersta. Och okej, att koppla Twin Peaks till det kan väl bara bli spännande.

Jag läser de drygt 500 sidorna mer eller mindre oavbrutet tills de är är slut.  Mixen av välgestaltade tonåringar, deras vardagsliv och de övernaturliga, stundtals våldsamma, delarna gör att den är svår att släppa.  Det är bra. Men när jag är klar är jag klar.  Inga överväldigande cravings efter nästa bok. Det ska bli ju bli två delar till och jag kommer säkert läsa dem också. För nyfiken är jag. Om det nu beror på Fagersta eller den röda månen.

Cirkeln. Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren. Utgiven av Rabén& Sjögren 2011.

Andra – många! – har läst och lovordat Cirkeln. Fiktiviteter tycker den är fantastisk. Martina är lika fast.

Isnätterna av Malin Isaksson

Mina himlande visioner är som bortblåsta. Kvar finns bara kylan från en strålande miss.

Morgondagen blir svartare än jag ens kan ana. Jag vet att jag kommer berusa mig till vanvett.

Jag tror att när jag som 17-åring skrev de svartsynta framtidspaniska dagboks-anteckningarna skulle ha älskat att läsa Isnätterna. Det poetiska språket. Det återhållna berättandet. De två systrarna. Den äldre som borde ta tag i jobb eller skola eller vadsomhelst nu när studenten för längesedan är avklarad. Den yngre som spricker av längtan att tänja gränser. Fulla av frustration. Av rädsla. Av det otänkbara. Hur skyddar man varandra?

 

Nu står vi på varsin sida av det som just hänt. Jag och min syrra, tänker jag.
Någon gång måste allting ta slut.

Jag förstår hur boken kan bränna till hos unga människor. När boken släpptes var många ungdomar på plats för att presentera bilder och texter och musik som de skapat, inspirerade av romanen. Som vuxen blir jag mindre berörd. Jag vänder blad och hoppas på det bästa. Att systrarna ska ta hand om varandra, att det finns en öppning för båda två och mest tänker jag på mamman.

Isnätterna. Malin Isaksson. Utgiven av X-publishing 2011.

 

Splitter av Charles Benoit

”ja, jag vet, jag är fantastisk, men du vänjer dig så småningom.” Han pratar som vanligt igen, är tyst tillräckligt länge för att försäkra sig om att du lyssnar och säger sen; ”Jag vet att det blir så, lita på mig mr Kyle Chase.”

Och just där i biblioteket när Zack har hittat Kyle och Kyle egentligen inte alls vill börja hänga med Zack, just då suger det till i magen och jag tänker att det här kommer inte bli bra och det är därför jag fortsätter att läsa till boken är slut och jag gör bara korta pauser för djupandningar.

Kyle går andra året i Midlands, ständigt svartklädd och huvudet täckt av tröjans luva. Morsan tjatar, farsan skäller, lärarna suckar och vet att det ändå är kört för den där losern.

Så kommer Zack. Högsta betyg, smart och verserad. Det händer äntligen något och nu måste väl ändå saker förändras! Kyle försöker,  men det är som om nån annan drar upp riktlinjerna, målar upp bilden, skapar förutsättningarna. Nån som letar efter hans svaga punkt. Frågan är vem som hinner först.

Splitter. Charles Benoit. Utgiven av X-Publishing 2011.

–  – – –

Bokbiten och En bokcirkel för alla tycker också att Splitter är spännande.

foto: Clix

 

 

 

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld

Att vara ointresserad av väder när man är i Trondheim, det går bara inte. Alla årstider är dagarna likadant omväxlande. Vädret byts varje timme. En sommarförmiddag gick jag i kompakt dimma på en kyrkogård, slog mig ned på muren och såg dimman sakta rulla tillbaka ned mot fjorden.  Solen kom fram, jag tog av mig jackan men en kvart senare spöregnade det.  Allltid vara utrustad med sandaler, stövlar och tjock tröja på somrarna. För man vet aldrig.

Den här vinterhelgen skiftade vädret var femte minut. Solsken och gnistrande snö i hagen utanför. Regn och isgata på de upptrampade stigarna. Snöstorm med nya drivor att trampa vägar i. Fantastiskt och vinterlikt. Och omväxlande.

Nu låg jag mest i soffan och läste och höll ett vakande öga på alla skidåkare i Oslo, Sibirien, Mora och utanför dörren. Det var fint. En av böckerna var Här ligger jag och blöder, köpt i julklapp till mig själv.

44 sidor in skriver jag i anteckningsboken:

för liten stil
för utstuderade kommentarer mellan ovänner och ovänner
för typiska ungdomslitt- teman med mamma-pappa-skilsmässa, jag-är-cool på utsidan-men-sårbar-på-insidan samt jag-är-arg på- hela-världen

Men jag ser ändå kvalitéer och vill läsa vidare. Språket och det drivna berättarsättet är skäl nog.

Då försvinner Majas mamma. När Maja kommer ner till Norrköping väntar hon inte på stationen som hon brukar. Med det i relief blir jag intresserad av Maja. Av hennes sätt att vara, hennes relation med sin mamma och pappa. Det självklara för henne att hon kan pappas inloggningar till mejl och facebook och tycker sig ha rätt att läsa brev och skriva statusrader. Hennes sårbarhet och tonåriga sätt att tro sig kunna läsa andras tankar när hon lär känna mammas grannpojke Jens. Jag glömmer vädret och skidåkarna, sträckläser tills boken är slut.

Och jag blir tvungen att sno den här kärnfulla reccen:

Så här är det

Här ligger jag och blöder. Jenny Jägerfeld. Utgiven av Gilla böcker 2010.

——

Den kärnfulla recensionen hittade jag i Annas dagbok. Det här är den fjärde boken från Gillas hittills åtta utgivna jag läser.

Annas dagbok av Börje Lindström

En fin sak med bibblo-böcker är att man ibland kan få små meddelanden. En kommenterad understrykning, ett kvarglömt bokmärke eller som här – en hel recension! (I blyerts kan tilläggas för räddhågade med sudd-ambitioner). Annas dagbok är en virusapokalyps för den yngre läsaren.  I ”förordet” berättar förlaget om hur dagboken kommit i deras ägo och  varför man beslutat att ge ut den.

Vad som hände under katastrofen är ju redan väl känt av allmänheten. Hundratusentals vuxna, barn och ungdomar försvann spårlöst i Sverige under denna tid. Vi tror därför inte att någon kommer att bli chockad av innehållet i dagboken.

När viruset snabbt sprider sig i Sverige bestämmer sig Anna och hennes familj för att ta sig till Norrland, men på vägen splittras familjen och Anna fortsätter på egen hand. Mitt i katastrofen spirar också en kärlekshistoria mellan Anna och Adam. Min recce:

Boken är bra.

grät inte i slutet.

Men om man är tolv år tror jag att man kommer älska den här boken. Inklusive kärlekshistorien.

Annas dagbok. Börje Lindström. Utgiven av Alfabeta 2010.