Obloggat läsande – Ida Krasse

Mina vänner läser, men det är en bråkdel som bloggar om sitt läsande. Här får du möta Ida.

Vad läser du just nu?
Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, Kristofer Folkhammars debut Isak & Billy och Jonathan Safran Foers Äta Djur. En fantastisk blandning av klassiker, nytt, informativt och nyskapande.

Brukar du läsa en bok åt gången eller blir det flera samtidigt?
Jag försöker att läsa en åt gången, men eftersom jag är ganska rastlöst lagd blir det ofta fler. Alla blir inte utlästa, vilket kan vara en nackdel med det. Fördelen kan vara att olika sorters böcker passar att läsa på olika platser, i sängen, på tunnelbanan, vid frukosten.

Så vilken är din bästa plats att läsa på?
Hade kunnat vara sängen, men ibland är den för skön så jag somnar. Å andra sidan, när jag läser en riktigt bra bok spelar det ingen roll, då somnar jag ändå inte. Jag säger sängen.

En favoritbok?
Svårt att säga men en bok som grep tag om mig nyligen var Khaled Hosseinis Flyga Drake. Den skulle jag rekommendera alla att läsa, inte enbart för att det är en så fin men tragisk berättelse om vänskap. Även för att den ger en bild av Afghanistan och hur det landet har hamnat i det tillstånd det befinner sig i nu.

Har du läst någon bok flera gånger?
Det har jag nog när jag var mindre, men ingen som jag minns rakt av. Jag vill ägna tid ät alla böcker som jag inte läst, inte tvärtom. Det finns dock en risk att jag läser om Erlend Loes Naiv. Super, en bok som jag skrattade så hysteriskt år när jag läste den för flera år sedan och som jag gett bort i present minst tre gånger.

Kan du säga en riktigt dålig bok då?
Vi skulle läsa prästen Olle Carlssons bok Kristendom För Ateister förra året på min utbildning. Jag var tvungen att sluta efter knappt femtio sidor. Han drev en så oerhört påträngande och oförstående tes att jag inte kunde ta in om den var bra skriven eller ej.

Hur vet du vad du ska läsa nästa gång, dvs hur skaffar du dig boktips?
På många olika sätt, just nu gör jag praktik på Babel så då har böckerna jag läst ofta haft att göra med inspelningarna. Det har också blivit en hel del debuter eftersom vi haft en artikelserie som hetat Hej debutant på bloggen, det har varit väldigt roligt. Annars är det ofta via tips från vänner och via kritik i tidningar.

Skriver du, gör markeringar, viker hundöron i böckerna ?
Alldeles för sällan, jag har börjat sätta lite klisterlappar nu på senare tid, men som sagt inte i den utsträckning jag skulle vilja. Det är ett väldigt bra sätt att hitta tillbaka till geniala formuleringar och intressanta partier, speciellt för någon som jag som lider av guldfisk-minne.

Läser du, eller kan du tänka dig att läsa, på plattor som iPad eller på mobilen?
Jag har inte köpt någon läsplatta själv ännu, men har använt en gammal svartvit variant på praktiken. Jag har sett hur det ser ut på iPads och skulle absolut kunna tänka mig att använda det som komplement. Det är särskilt bra att en läsplatta kan rymma så många böcker på en så liten yta, speciellt om man reser. Men är en bokmaterialist och skulle inte vilja vara helt utan pappersböcker.

Avslutningsvis, hur sorterar du böcker i bokhyllorna?
Pinsamt nog, inte alls. Eller till viss del efter höjd på böckerna eftersom hyllplanen är olika höga. Det gör det lite svårt att hitta…

– – – –

Lite ljug är det att Ida är obloggad för just nu bokbloggar hon ju så elegant på babelbloggen. Annat obloggat läsande

Obloggat läsande – Hanna Birkedahl

Mina vänner läser, men det är en bråkdel som bloggar om sitt läsande. Här får du möta min finaste Hanna.

senaste bokmärket

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Eclipse, den tredje boken i ”The Twilight Saga”.

Brukar du läsa en bok åt gången eller har du flera på gång samtidigt?
Jag brukar läsa en bok åt gången men innan jag började läsa boken jag läser nu, läste jag Carolina Gynnings Egowoman samtidigt som jag läste New Moon – den andra boken i ”the Twilight Saga”.

Vilken är din bästa plats att läsa på?
Den bästa platsen att läsa på är i en skön fåtölj i vardagsrummet, gärna på kvällen när det är mörkt ute.

En favoritbok?
Jag vet faktiskt inte om jag har någon favoritbok. Tycker att de flesta böcker jag läser oftast är väldigt bra.

Har du läst någon bok flera gånger?
Jag har läst Hejdå allihopa flera gånger. Det är en bok av Conny Palmqvist (tror jag…) och den är väldigt fin.

Kan du säga en riktigt dålig bok då?
Jag kan faktiskt inte komma på att jag har läst en riktigt dålig bok någon gång…

Hur vet du vad du ska läsa nästa gång, dvs hur skaffar du dig boktips?
Oftast får jag boktips av mina vänner eller på webben. Annars går jag bara in i en bokaffär och läser på baksidan. Låter den bra, då tar jag den!

Läser du, eller kan du tänka dig att läsa, på plattor som iPad eller på mobilen?
Ja, det kan jag absolut tänka mig att göra. Jag läser ganska ofta historier eller noveller på internet, så en iPad skulle vara perfekt!

Skriver du, gör markeringar, viker hundöron i böckerna ?
Jag viker oftast hundöron i boken. Men sen blir jag arg på mig själv, för att det inte ser snyggt ut. Så numera försöker jag alltid ha ett bokmärke och det kan vara vad som helst, oftast en liten pappersbit…

Avslutningsvis, hur sorterar du böcker i bokhyllorna?
Jag sorterar inte böckerna alls i bokhyllan. Jag ställer dem bara så att det ser fint ut.

– – – – –

Tidigare Kia Toivonen

Obloggat läsande – Kia Toivonen

Många vänner läser, men det är en bråkdel som bloggar om sitt läsande. Jag får ju deras boktips ändå, men nu är det din tur! Först ut med obloggat läsande är Kia Toivonen.

Vad läser du just nu?
Jag läser Toffs bok av Kalle Dixelius (Ordfront förlag, 2009). Det är en skildring av en dystopisk framtid i 2200-talets Stockholm. Huvudpersonen Toff är den fiktiva författaren av berättelsen som försetts med fiktiva kommentarer av en litteraturvetare ytterligare 200 år in i framtiden. Litteraturvetaren Muham Bentson har läst och analyserat vad Toff skrev under vad 2400-talets människor kallar ”den mörka tiden”.

Brukar du läsa en bok åt gången eller har du flera på gång samtidigt?
I allmänhet har jag flera böcker på gång samtidigt. Den jag gillar bäst brukar bli färdigläst först, medan andra blir liggande i månader eller i vissa fall år innan de blir färdiglästa.

Vilken är din bästa plats att läsa på?
Allra bäst läser jag på ett tåg, en buss eller ett flygplan där ingen stör mig. Hemma blir det oftast i sängen sent på kvällen.

En favoritbok?
En svår fråga, ofta är böcker favoriter under en tidsperiod för att sedan avlösas av några andra. Just nu tycker jag det finns ovanligt många fina nordiska författare. Bioaktuella Svinalängorna av Susanna Alakoski är en favorit.

Har du läst någon bok flera gånger?
Vad jag kan minnas har jag inte i vuxen ålder frivilligt läst om en hel bok. Det händer att jag går tillbaka till böcker för att läsa en särskild passage eller för att hitta ett citat, men för mig funkar det inte att läsa om. En stor del av läsupplevelsen är spänningen i att inte veta vad som händer på nästa sida. Som barn minns jag att jag läste Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen många gånger, och som tonåring plöjde jag igenom Sagan om ringen-trilogin av JRR Tolkien i alla fall två gånger. Ibland har omläsningar haft med skoluppgifter att göra, som Flauberts Madame Bovary som dök upp på högstadiet, gymnasiet och även på universitetet.

Kan du säga en riktigt dålig bok då?
På 90-talet läste jag en deckare av Hans Holmér, en polismästare som på sin tid var känd för att ha lett de inledande spaningarna efter Olof Palmes mördare. Boken var så förfärligt illa skriven att jag minns den än idag, dock inte titeln som jag lyckligtvis har förträngt.

Hur vet du vad du ska läsa nästa gång, dvs hur skaffar du dig boktips?
Jag läser bloggar och recensioner, flanerar runt i bokaffärer, surfar runt på bokhandlare på nätet och sist men inte minst får jag tips från människor i min närhet.

Läser du, eller kan du tänka dig att läsa, på plattor som iPad eller på mobilen?
Ipad, mobil, bok, vad som helst. Det spelar inte så stor roll. Det är berättelsen som är central.

Skriver du, gör markeringar, viker hundöron i böckerna ?
För det mesta är jag försiktig med mina böcker och vårdar dem som små barn, men om jag har något särskilt syfte med läsningen, till exempel att jag läser något mycket lättläst på tyska för att lära mig nya ord, då kan boken bli riktigt nerkladdad. Fackböcker är förstås en annan femma, men just hundöron brukar jag inte ägna mig åt.

Avslutningsvis, hur sorterar du böcker i bokhyllorna?
De flesta av våra böcker befinner sig i källaren, i lägenheten har vi en bokhylla där böcker samsas med allehanda annan bråte. Jag skäms… Innan vi hamnade i den här kulturskymningen och vi hade alla böcker hemma sorterade jag skönlitteratur i bokstavsordning efter författarens efternamn och facklitteratur gruppvis efter ämne, till exempel ordböcker tillsammans och kokböcker tillsammans.

Foto: Claes Herrlander

Bokhoror är vi allihopa

Som en hyllning såväl till min älsklingsboksajt bokhora som till min älsklingsmamma kommer en presentation – dagen till ära – av min mamma Alva och hennes bokvanor.

1. Hur mycket läser du i veckan/månaden, i genomsnitt?

Jag brukar läsa ca 2 böcker i månaden, kanske lite mer på sommaren.

2. Vilken sorts litteratur läser du?

Jag vill ju gärna ha verklighetsanknutna böcker, sådant som har hänt. Det kan vara otäcka saker också, det gör inget! Gärna historia, gärna biografier.

3. Vilken / vilka böcker läser du just nu?

En fri röst av Ayaan Hirsi Ali. Det är en självbiografi, SÅ spännande.

4. Skulle du säga att du är en bokhora (innan mamma vänder sig mot benämningen förklarar jag vad en bokhora är.)

Ja, läser blandat, läser nog allt men inte gärna deckare. Jag läser det DU säger att jag ska läsa, Ann-Sofie!

5. Hur kom det sig att din dotter blev en bokhora, var det din förtjänst att hon blev så intresserad av att läsa?

Jag vet inte, jo lite tror jag allt. Jag har alltid varit med i en bokklubb och vi har alltid haft gott om böcker.

6. Vad tycker du om din dotters litteratursmak? / Brukar ni tipsa varandra om böcker? / Brukar tipsen funka?

Min dotter tipsar mig mest, hon vet vad jag brukar gilla. Sällan tvärtom!

7. Har du en bok som du alltid tipsar andra om, “den här bara måste du läsa”?

Egentligen inte. Men till stockholmare brukar jag allt säga till om Fogelströms-böckerna.