Hector and the Search for Happiness av François Lelord

Vad är lycka? Hector är psykoanalytiker och grubblar alltmer över frågan. Han tycker inte att han kan hjälpa alla sina patienter att hitta lyckan. Och hur är det med honom själv? Är han lycklig? Han beslutar sig för att göra en resa för att hitta svaret. Under resan träffar han olika människor som ger honom insikter . I sin lilla anteckningsbok skriver ner sina lärdomar.

Lesson no. 1: Making comparisons can spoil your happiness.

I våras letade Hanna Hellqvist också efter lyckan. I åtta teveprogram jagade hon.  Programmen ligger inte kvar på Svtplay längre, men man kan gå in på plasten och t ex göra lyckotestet eller jobba med olika lyckoutvecklingsområden hos sig själv.

Lycka är hett. Tidningarna är fulla av tips och tricks för hur vi ska bli lyckliga(re). Men Hector konstaterar: vad lycka är och hur man uppnår lycka (om man nu vill göra det) är högst individuellt.*  Goda relationer, roligt jobb, mycket pengar och hälsa – vad är viktigast? Och varför är människor som ”borde” vara lyckliga inte det?

Författaren är själv psykoanalytiker och har skrivit flera fackböcker innan den här naivistiskt berättade skönlitterära boken blev till. Ska man lita på omslagets text är ”over 2 million copies sold worldwide”. Ännu ett tecken på att vi sliter hårt för att få svar på hur man gör för att hitta lyckan. I tjugotre lektioner visar Hector olika aspekter av den. Analyserar dem därefter och sorterar upp det hela. Läs och bli lycklig? Nja, en lätt bok på flera sätt, tänker jag och ställer undan den.

 

Hector and the Search for Happiness. François Lelord. Min engelska utgåva är utgiven av Gallic Books 2010. Den franska ursprungliga kom 2002.

– – – – –

*En sak jag dock ogillade i boken var en del genus-kategoriseringar. Hela Hectors förhållningssätt är att människor är individer. Även om han håller sig till visa grundprinciper i sin behandling är det ändå så att människor är olika och reagerar olika, menar han och säger att det också gäller lyckan och attityden till den. Ändå är han heteronormativ där det inte behövs (pratar om den riktiga familjen med mamma pappa barn) och säger saker som att män gör inte pratar så mycket om känslor och att kvinnor bryr sig i större utsträckning än män om att göra andra lyckliga. Onödigt.

Foto

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar