Ingen kan hejda döden av Stieg Trenter

On the road again
Goin’ places that I’ve never been
Seein’ things that I may never see again
And I can’t wait to get on the road again

Jag känner mig wild’ n crazy när jag har många mil framför mig. Vrider upp AC:n, låter håret fladdra som vore det nercabbat!  On the road again. Oändliga sommarlovsveckor. Nästan utan tider att passa och bara en vag planering att följa. En hel kasse böcker att läsa och redan när vi kör ut från kvarteret plockar jag fram den översta för att njuta känslan. Stieg Trenters allra första, Ingen kan hejda döden.

Tidigt fyrtiotal. Sångerskan Eva Lundh har ärvt en del pengar samt ett sommarhus utanför Stockholm. Trots att sångutbildningen ännu pågår har hon råd att ha hembiträde, Berta.  Den spännande intrigen börjar då Berta skräms till döds en mörk kväll därute bland sommarhusen.

Jag ska bara läsa några sidor, säger jag men fastnar, blir en tråkig passagerare till långt ner i Småland där det är dags för lunch.

Vi har varit fantastiskt duktiga och lagat ceasar-sallad som vi äter på en rastplats medan regnet vräker ner. Vädret förstör inte mitt sommarlovs-humör. Tvärtom tycker jag att det är charmigt att sitta där med parmesanost i mungipan och fundera över rastplatsernas historia.  Finns det ingen bok skriven om det? Åtminstone en webbsida?

Hela vägen ner till Skåne är jag sedan trevlig och pratsam. Inte förrän sent på kvällen läser jag klart. Ingen kan stoppa döden är en klassisk pusseldeckare där ledtrådarna presenteras mer eller mindre subtilt. Charmigt i romanen är att folk bokstavligen ligger i buskarna och hör och ser saker och blir alibin till varandra.

Det var en man, som sprang förbi mig där jag satt under granen, och han sprang allt vad han orkade. […] ett misstänkt prassel inne i syrenbersån och steg som avlägsnade sig inåt skogen.

Huvudpersonen Eva är företagsam, orädd och försöker lösa mordgåtan på egen hand. Ett plus också för ett fint samspel mellan poliskommissarien och hans hustru. Upplösningen är fantastisk! Poliskommissarien samlar alla inblandande och håller hov och föreställning

Strax intill låg en stor, flat sten, och på den steg kommissarien upp. Däruppe stod han nu i blåsten med fladdrande rock och neddragen hatt som en talare på ett politiskt möte…

och han får mördaren att avslöja sig själv.

En lagom blodig och otäck kriminalhistoria, tänker jag innan jag släcker sänglampan på Ravlunda bränneri.

 

Ingen kan hejda döden. Stieg Trenter. Numera utgiven av Albert Bonniers . Boken kom ut 1943, min upplaga är från 1954 och utgiven av B Wahlströms förlag.

– – – – –

Jag har skramlat ihop ytterligare några Trenter-romaner att läsa i sommar och hoppas på goda Sthlmsskildringar.

On the road again

Kommentarer (6)

 1. Bokomaten skriver:

  Åh, h, åh, vad härligt. Blir det en trenter-sommar månne? Önskar jag hade ett långt sommarlov o en hängmatta frmför mig också.=)

 2. Bokomaten skriver:

  Ah, och nu såg jag din sista mening efter förlagsinfon.. My bad.. Vad roligt med temaläsning i alla fall! Jag har aldrig diciplinen men skulle gärna ha en hel sommar med bara trenter eller lang eller någon annan mysig författare.

 3. Helena skriver:

  Åh, Trenter! Borde återbekanta mig med honom.

 4. Emmas Bokhylla skriver:

  Ah, bilsemester, lovely! Later haarligt!

 5. Emmas Bokhylla skriver:

  Ah, bilsemester, harligt! Njut ordentligt!

 6. Ann-Sofie skriver:

  Han är mkt charmig. Jag heter ju Metodisk som mellannamn, så jag betar mig nu igenom utgivningen från början.

Lämna en kommentar