Dash&Lily’s Book of Dares av Rachel Cohn & David Levithan

Några sidor in i boken vill jag:

1. Skriva gåtfulla meddelanden i den  (förvisso svarta, but anyway) Moleskine-bok jag skaffat samma dag.

2. Lägga ut skrivboken på lämplig plats på Hedengrens bokhandel och se vad som händer.

3. Boka julresa til NewYork.

När Lilys mamma och pappa åker till Fiji över julhelgen skulle det möjligen kunna kompenseras med att hennes storebror vore rolig och underhållande. Men han är i stället fullt upptagen med sin pojkvän. ”Faktum är”, säger han ”att du borde också ha någon som du kan lägga allt fokus och uppmärksamhet på.” Därför drar han i gång projektet med den röda anteckningsboken. Han bestämmer vad som ska stå på de inledande sidorna och så får Lily skriva orden med sin egen handstil.

I’ve left some clues for you.
If yoy want them, turn the page.
If you don’t, put the book back on the shelf please

Skrivboken placeras på bokhandeln Strand, strategiskt invid Lilys favoritförfattare. En av stamkunderna på Strand är Dash och när han råkar få syn på boken drar en händelsekedja igång där boken ska skickas fram och tillbaka mellan Dash och Lily . Den plockas upp på diverse spännande platser i det juliga New York.

Jag gillar verkligen den här boken. Den är boknördig och NewYorkig och inte minst julig. Ganska osannolik men charmig att läsa. Dash och Lily växer fram genom boken. Den ena är julälskare den andra julhatare. Den ena plågad av föräldrarnas skilsmässa och ovilja att prata med varandra. Den andra ensam trots stor släkt. I skrivboken blir det möjligt att sätta ord på det som de knappt visste att de tyckte. Ordens betydelse blir stundtals tuggade till filosofiska utläggningar. Till sist blir också orden också handling.

Jag tror boken kommer i svensk översättning till nästa jul och jag ser framför mig hur jag infriar punkt 3 och diskret rör mig mellan de olika platserna på rätt dag för att se dem IRL.  Tills dess att det blir jul igen gäller punkterna 1 och 2.

154/16/1-5

Dash&Lily’s Book of Dares. Rachel Cohn&David Levithan. Utgiven av Alfred A Knopf 2010.

Kommentarer (5)

 1. Bokbabbel skriver:

  Kanske jag måste lägga mitt Adlibris-presentkort på den här, är vrålsugen på att läsa den p.g.a. Moleskine, New York och positiva recensioner!

 2. Ann-Sofie skriver:

  >> Bokbabbel. Gillar man moleskine, böcker och New York samt jul är så… Men den har sina sidor. En familjemedlem gav just upp boken därför att ungdomarnas skrivande/tänkande blev för mycket.

 3. Bokbabbel skriver:

  Mm, Johanna L på Bokhora hade ju också sina invändningar. Men ändå!

 4. snowflake skriver:

  På Strand! Jag skulle kunna läsa den bara därför. :-)

 5. Ann-Sofie skriver:

  >>Snowflake. Därför skulle du också gilla crescendot slutet

Lämna en kommentar