Älskade syster – Joyce Carol Oates

Någon i familjen Rampike kommer att drabbas av någonting mycket ont, och det finns ingenting som Skyler kan göra för att förhindra det.

Och det är därför som berättelsen är obehaglig och tvångsmässigt trög: Skyler (nitton år gammal) klarar svårligen av att återvända till de allt mer traumatiska scenerna i (den nioårige) Skylers liv, och ändå måste han/jag göra det.

Äntligen,  säger jag när jag slår samman Älskade syster. Berättelsen är obehaglig. Skyler (nitton år gammal) berättar om mordet på sin syster Bliss , skridskoprinsessa. Underförstått ligger genom hela romanen att han är skyldig och det gör inte hela den här skruvade historien mindre otäck. Han kryddar sin berättelse med fotnoter, klotter och överstrykningar vilket gör romanen mycket visuell. Hur löser man det i en ljudbok?

Romanen är lång. Därav mitt äntligen.  Det var ibland som att gå och gå och aldrig komma till, ja du vet. Dit når jag till sist. Och till skillnad mot det mord som är utgångspunkt för Oates får mordet på skridskoprinsessan Bliss Rampike en lösning.

Läsrapport halvvägs.

Att läsa ombord på en nästan öde skärgårdsbåt är behagligt. Jag läser några sidor och lyfter sedan blicken och tittar på något ständigt vackert. Isen täcker havet i Stockholms skärgård, Bara ibland – som på bilden – när sunden är trånga bryts isen upp i stora flak.

Älskade syster. Joyce Carol Oates

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar